PÓDIUMBESZÉLGETÉS

A 80-AS ÉVEK EUFÓRIÁJA

IDŐPONT

2020. augusztus 13., csütörtök 19:00

CÍM

Garten 8228 Lovas, Fő út 12.

BELÉPŐ

2000 Ft-os napijegy, mely ezen a napon minden programra érvényes

lovasi lakcímkártyával rendelkezőknek és nyugdíjasoknak félárú

Mazzag István és Bullás József képzőművésszel a két kurátor, Bánki Ákos és Schneller János beszélget az új szenzibilitás festészetéről, a rendszerváltás hangulatáról, és arról, vajon megnyíltak-e a határok a képzőművészetben '89 után?

Mazzag István és Bullás József festőművészek együtt kezdték alkotói pályájukat. Mindketten Kokas Ignác osztályában jártak a Magyar Képzőművészeti Főiskolára. 1984-ben diplomáztak. 

Abba a generációba tartoznak, akik fiatal művészként bőrükön tapasztalhatták meg a nyolcvanas évek oldódás felé vezető, a szabadság ígéretével kecsegtető, eufórikus hangulatát. 

A Hegyi Lóránd által összetartott új szenzibilitás, vagy új festőiség kiváltságos csoportjának mindketten részesei voltak, így a náluk idősebb generáció tagjaival  együtt nyugaton állíthattak ki, nagy sikereket bezsebelve. Mazzag Istvánról "primus inter pares" címekkel cikkeztek a korabeli sajtóban. Az avantgarde-nak a képeken már nyoma sem volt, dübörögtek a festmények a posztmodern színektől, és a festői vitalitástól. 

A két képzőművészt a nyolcvanas évek nagy kalandjáról kérdezzük, és arról milyen intézményi újításokkal próbált meg adaptálódni az itthoni, addig elzárt festészet a nyugat-európai áramvonalakhoz. 

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Ha kérdése van, írjon nekünk!

8228 Lovas, Fő út 12. 

hello@residentart.com  

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon